Vandring på La Gomera okt-15

Från vandringens sista dag, ner tillbaka till San Sebastian. Teneriffa i bakgrunden.

Så här var det planerat

Vid ett tidigare tillfälle, i Alpujarra, hade vi köpt en färdig vandringsresa med lyckat resultat. Då vandrar man mellan byar med endast en dagtursäck. Bagaget forslas till kommande hotell. Lite fusk tycker vi, men ganska skönt ändå att slippa bära 10-12 kg på ryggen.

Vi ville vandra på hösten så den här gången blev det kanarieön La Gomera och liksom förra gången genom reseföretaget Travl.se. Vi fick ordentliga vandringsanvisningar, på metern när och beskrivningar i övrigt vad vi skulle få se på vägen.

Följ vår vandring mellan 29 oktober - 7 november 2015. En fantastisk fin ö som vi gärna återvänder till. Där kände vi oss som hemma från första stund.

2015-10-29 Täby - Los Christianos på Teneriffa

Det hade varit lite trixigt att boka resan till La Gomera. Den ingår inte i själva vandringspaketet. Efter lite extra koll att vi skulle hamna i rätt ände av Teneriffa, blev det till slut Ryan Air som fick den äran att forsla oss dit.

Iväg 12:30 från Täby till Skavsta. Planet gick 16:35. 6 tim skulle resan ta. Vi köpte en sallad att äta på flygplatsen. Som vanligt hade vi gott om tid. Ronald tycker inte om att stressa🙂.

Vid flygplatsen Teneriffa South tog vi linje 111 och med hjälp av Google maps hittade vi lätt var vi skulle gå av respektive vårt förbokade hotell. Rummet var varmt och skönt! Kom i säng vid midnatt.

På balkongen på hotellet i Los Christianos.

2015-10-30 Teneriffa - La Gomera

Inloppet till La Gomera.

Färjan från Los Christianos till La Gomera gick kl 09.00. Bagaget fick vi ställa i bagagevagnar som kördes ombord på färjan. Mycket noggrann ID-kontroll som tog lång tid. En timme tog färjan. När vi närmade oss ön kände vi direkt: "Här skulle vi kunna bo!". Om det var grönskan på ön eller den lilla staden San Sebastian som vi började se, vet jag inte, men första intrycket var mycket fint och det höll i sig hela veckan.

Vi checkade in på hotellet som nu var första dagen på vandringspaketet. Solen sken! Vi promenerade runt i staden. Läste. Vilade. Kollade kartor. Kollade GPS:en. God middag på hotellet. Vid middagen träffade vi en engelsman som vandrat kors och tvärs över ön, men i morgon skulle han stanna på hotellet. "Haha", sa vi. "Prognosen säger ju att det ska bli lika vackert väder i morgon." 😀Förberedde morgondagen.

OBS! En liten GPS är nästan nödvändig på dessa vandringsresor. Många av vandringsbeskrivningarna bygger på att hålla rätt på höjder och metrar/km som man gått. På La Gomera skulle vi inte gå en viss led, utan många olika. Då behövde vi veta när det är dags att ta till höger eller vänster eller rakt fram.🙂

Lite fika på eftermiddagen i avvaktan att få starta vandringen dagen därpå. Solen lyser varmt och skönt!

2015-10-31 San Sebastian - Chipude

Starten av dagens vandring - El Cedro.

14 km   Gångtid 4:10 tim  Stopptid 1:46 tim  Medelhastighet 3,4 km/tim

God frukost på hotellet. Fortfarande soligt, men vi börjar se mörka moln när vi tittar upp mot bergen. En taxi kommer och hämtar oss och kör oss en vindlande tur upp och in i bergen. Samtidigt börjar det regna och blåsa! Och bli riktigt dimmigt!

Vi blir avlämnade vid El Cedro efter att ha åkt en MYCKET liten och slingrade väg ned i den stora kraterns sida. Chauffören undrar om han inte ska köra oss direkt till hotellet. Ska vi VERKLIGEN gå där i regnet. Jadå säger vi. Vi har kläder för detta. Efter att ha tappat bort oss redan på en gång och fått gå tillbaka och kolla anvisningarna ordentligt hittar vi vägen och går sedan ca 10 km genom den vackra världsarvsskogen. Det fullständigt öser ner och vi ser tyvärr inte mycket där vi går med lätt hukade huvuden.

Efter att vi ätit lunchen i ösregn och anvisningarna börjar vittra sönder börjar vi vandringen upp till La Gomeras högsta topp Alto de Garajonay på 1529 möh. Väl där ser vi inte ett endaste dugg. Total dimma! Sen ner genom bränd skog och frukt- och kaktusfält till Chipude, till Hotel Sonia. Trevligt! Lite kyligt på rummet (det enda kalla under resan men vi befann oss ju ändå på typ 1000 möh). Med hjälp av ett värmeelement var det snart varmt i rummet och vi kunde torka våra genomblöta kläder.

Uppe på toppen av Alto de Garajonay på 1529 möh - vanligtvis en milsvid utsikt över hela ön.

2015-11-01 Chipude - Vallehermoso

Tillbakablick på den lilla byn Chipude på 1100 möh.

15 km   Gångtid 5:22 tim  Stopptid 1:57 tim  Medelhastighet 2,8 km/tim

En mycket vacker, stilla morgon! Klar himmel. Vi började på 1100 möh. Sedan gick dagen upp och ner på stenvägar och stigar. Över terrassodlingar. Efter Los Hayos gick vi in i urskogen igen, men nu var det en lätt vandring på bred väg. Lunchpaus mitt i skogen.

Sen började nedgången 1000 hm. Snirkliga, branta stigar. Vi hade båda ont i knäna när vi kom fram till Vallehermosa. Bollrullning på knäna och voltarengel vid ankomst till hotel Tamahuche med EGEN terrass.😋

Vandring på stenvägar.......

...... och på breda stigar.....

.... och genom urskogen.

Där nere ligger Vallehermoso. Dit ska vi! Bara 1000 m ner...:)

2015-11-02 Vilodag i Vallehermoso

Efter två långa vandringsdagar och gårdagens branta nedstigning tog vi en vilodag och skippade rundvandringen från Vallehermoso (säkert ett felval då vi hörde att det var en FANTASTISKT vacker vandring).

Det blev en promenad på ca 3 km ned till stranden. Där blåste det mäktigt höga vågor. Köpte lunch och åt på vår lilla terrass. Läste. Hotellet var samtigit en liten "agricultural", så ägaren serverade oss i blåställ mellan sina fruktrensningar.

Vy ner mot Vallehermosos Playa

Mäktiga vågor. Inte badläge.

Lunch på "vår" terrass.

2015-11-03 Vallehermoso - Hermiqua

På vandring upp från Vallehermoso som syns lite i högra delen av fotot.

16 km   Gångtid 4:57tim  Stopptid 1:08 tim  Medelhastighet 2,9 km/tim

Iväg 9:15. Gick uppåt i 4 km på branta och steniga vägar. Men lagom branta och steniga. Förbi en kraftig lavatopp. Frukt- och nötpaus med utsikt över havet. Längs en asfalterad väg ned till en damm, sedan brant uppåt. Fram till ett informationscenter där vi fikade.

Vi fortsatte sedan på en vacker "röd" väg med utsikt över Teneriffa och toppen Teide. Därefter som vi till en mycket knölig nedfart. Stenig, som ibland var mycket slipprig. här gick vi mycket försiktigt!

Nu kom vi till Agulo. Efter ung 45 min kom en buss som tog oss de sista km till Hermiqua. Vårt hotell låg riktigt högt upp. Inte mer än kanske 80 hm, men så brant att man fick gå som Chaplin med fötterna utåt.

Vid middagstid var det bara att gå ner igen, då hotellet inte hade någon restaurang. Men vi fann en trevlig restaurant och fick sällskap av ett engelskt par som vi träffat i Vallehermoso. Åsså uppåt till hotellet igen

Vy mot Teneriffa och toppen Teide.

Slipprig, stenig väg ner mot havet......

... och till den lilla byn Agulo.

2015-11-04 Cirkelvandring Hermigua

På väg upp från Hermigua

14 km   Gångtid 4:25 tim  Stopptid 1:38 tim  Medelhastighet 3,1 km/tim

I dag blev det en vacker rundvandring bl a längs havet. Först upp en stenig, lavarik stig till 300 möh. Ner lite och sedan upp igen. Nu gick vi längs havet, men högt upp. En brant, slingrande stig ledde oss ner mot Playa Hermigua. Vi gick enligt anvisningarna och hamnade vid en översvämmad å. Ronald gick rakt över i sina höga kängor och hojtade att "det gick bra". Sen gick jag och fick mina kängor fyllda av vatten. Men det var bra. Kängorna formade sig ännu bättre runt foten efter det.😋

Middag på samma restaurang som igår. Hem och packade.

Fantastiska vyer på vår rundvandring runt Hermigua.

Lunch på mur strax före Playa Hermiqua.

2015-11-05 Hermigua - Degollada de Peraza - San Sebastian

Lite drygt 10 km   Gångtid 3:54tim  Stopptid 1:16tim  Medelhastighet 2,6 km/tim

Taxin hämtade oss 9:30. Det var samma chaufför som första dagen. Nu kunde vi säga/visa att vi överlevt. Han körde oss först ner hela vägen till San Sebastian och sedan upp igen på andra sidan till 950 möh. En makalös utsikt över bergen och havet mötte oss.

En fantastisk vandring ner till San Sebastian på trevliga och ganska lätta stigar och hela tiden dessa makalösa vyer!!👍👍 

 

 

Vacker väg ned till San Sebastian

Och ännu en vacker vy...:)

2015-11-06 La Gomera - Teneriffa

I dag tog vi färjan tillbaka till Teneriffa och efter övernattning blev det flyget hem till Sverige.

En mycket trevlig och vacker vandring. Hit vill vi absolut tillbaka......❤❤

....tycker vi! //Kajsa och Ronald