Forts Dagbok fr 15 juni - 16 juli

Om du vill läsa från början - välj i menyn Dagbok 2 - 14 juni

Allmänna betraktelser

😥Vi är välbehållna i Speyer efter totalt 98,9 mil.

PS från Ronald: Några har påpekat att jag ser så bister ut på några fotografier. En gång för alla, vill jag härmed säga att jag trivs som fisken i vattnet, men det är mycket att tänka på och som jag tidigare sagt, jag är man...... DS 😀

PS från Kajsa: Någon, till mig närstående och som i gästboken berättade att man förr rodde till Sandhamn, menade att "det kan ju inte vara någon konst att cykla genom Tyskland när vägarna ser så raka ut...". Då vill jag påpeka att i bl.a.
a) branta uppförsbackar 
b) branta nerförsbackar  
c) på vägar med tung trafik, där vi inte kan stanna 
d) skogsstigar   
e) krokiga grusvägar 
f) korsningar utan cykelskyltar där vi har fullt upp med att hitta riktningen

........ kan vi inte ta några fotografier!
DS
🤩

PS från oss: Om ni väntar er noteringar från olika kulturella besök eller historiska beskrivningar så kommer ni att bli besvikna. Var mission är att cykla till Barcelona (och eventuellt längre). Vi har fullt upp att varje morgon packa våra cyklar, köpa våra lunchmackor, vika rätt karta på rätt sätt i plastfodralet, kolla cyklarna, hitta vägen, pausa, äta nötter, fika, hitta vägen igen, hitta boplats, packa av cyklarna, hålla koll pa fotbollsVM, tvätta, hitta internetcafé, äta middag och sova. Schemat är fullt.

Vi kan heller inte bistå med ornitologiska iakttagelser. Vi vet dock att Kajsa sett en mycket gul fagel och Ronald sett en mycket liten fagel (ej en kollibri). Vi har dessutom matat en and samt hälsat på en svan. Ronald tror sig veta ha sett en duvhök spanandes efter harpalt i sädesåker.

Ej heller kan vi leverera botaniska iakttagelser. Vi tror dock att det är hägg som doftar starkt utmed vara vägar. Vi tror att vi passerat genom saväl bok- som ekskogar. På fälten växa (enligt Ronald) raps, rag, korn och vete. Därutöver mycket rovor och spar-gel (för somliga rabatterad gel, för andra sparris) och nu på slutet vinrankor och stora arealer med potatis. Blommorna är många och färgrika. 😎

2006-06-15 Storstadsdjungel

Karben - Frankfurt - Mainz - Nierstein

9,7 mil  (ack 89 mil)  Cykeltid: 6:10   Snitt:  15:97

En lång dag med mycket folk. Trångt, besvärligt och en felkörning på 5 km. Under dagen nådde vi skärningspunkten Main-Rhen, vilket kändes som en etappseger för oss. Förutom felkörningen som i realiteten blev 1 mil, så tog vi oss igenom Frankfurt på ett relativt enkelt sätt. Vid ett tillfälle hindrades vi av en bastant poliskvinna då vägen var avspärrad för ett TV-Radiojippo. (Kajsa försökte komma igenom med historien Kiel-Barcelona, men rönte ingen framgång.) Med bister min hänvisades vi bakåt 1 km, upp i stan för att komma på spåret igen efter 3 km. Dagen slutade med ett litet regn som upphörde sista milen då vi cyklade genom ett fantastiskt vin-terrass-landskap.

Några betraktelser ur livet:

I Tyskland tror man sig icke ha något värdefullt i knoppen, i vart fall inget som måste skyddas. Inte en cykelhjälm så långt ögat når förutom på de flesta barnen under 7 år.
Att cykla genom Frankfurt är som att ta sig genom rålambshovsparken en vacker sommardag mellan 7 o 9.
Tyskar är som tyskar dvs man tror sig äga hela världen. Men jag gläds varje gang jag möter ett gäng som täcker hela stigen och jag som en japansk självmordspilot stirrar dom in i ögonen, viker mig inte en tum och noterar deras skräckblandade blickar och den totala förvirring då de måste tränga ihop sig på en sida. Till historien hör att jag på min cykel är huvudet högre än de flesta och med bockhornen riktade rakt fram ter sig cykeln och jag som en framrusande tjur på spansk arena.

Nu bör de känsliga sluta läsa:
Ett särskilt kapitel är de tyska toaletterna, som jag inte blivit vän med. De är ju bakofram! När man sitter ned har man vatten längst fram i näsans riktning. Därpå följer en porslinshylla rätt under stjärten, ja ni får tänka er resten av konsekvenserna då man har lite större behov.

Kram till er alla från mig (Ronald) till nästa tanke dyker upp.

På färja över floden Main

2006-06-16 Möte med posten i Speyer och VM-betraktelser

Nierstein - Ludwigshafen - Speyer (längs Rhen)

9,8 mil (ack 98,8 mil)  Tid: 6:31   Snitt:  15:58

Idag ville vi hinna till Speyer, söder om Ludwigshafen, innan posten stängde (för att hämta ut vårt paket). Cykelvägen slingrade sig längs Rhen i oändliga slingor och L-hafen var verkligen knepig att ta sig igenom. Vi höll på i flera timmar inräknat alla förorter norr och söder om staden. Tänk er en turist som kommer in i Åkersberga och ska ta sig till Västerhaninge... cykelvägen. En borttappad cykelskylt eller flera? Jag föreslår att ni går man ur huse och kollar att alla cykelskyltar runt era kvarter finns på plats. Annars - säg till ert kommunkontor! Kan rädda saväl många cykeltimmar som cykeläktenskap.

Vi hade spekulerat vad som skulle hända när vi kom in på postkontoret för att hämta vårt paket (innehållande 1 bok, 2 dosor snus och 1 chokladkaka):
1)  Narkotikapolisen står bredd och menar att vi malt ner droger i bokbladen.
2) Annan polis står beredd för misstänkt VM-bomb.
3) Men det mest sannolika var ju ändå mottagningskommité bestående av borgmästare och lokalpress (hade skrivit på paketet om Kiel-Barcelona-tur, så att de inte skulle misstänka droger, bomber mm).
Vad blev det? Det bidde ingenting. Det fanns inget paket. Jag engagerade alla närvande tjänstemän i letandet och bad dem göra några extra varv (Ronald hade nu sakta dragit sig ur lokalen). Kanske hade de skickat tillbaka det efter 7 dgr, sa de. "7 dagar", sa jag. "Tror ni att det tar 7 dagar att cykla fran Kiel till Speyer?" Nu får Ronald torka och återanvända sitt kvarvarande snus och jag får läsa Der Spielplan für VM 2006 varje kväll.....

Ja, fotbollsVM har vi försökt att följa. Vi har ju dock befunnit oss i små byar med små TV-apparater och små flaggor. Men när Tyskland vunnit sina två matcher har det tutats och hojtats. Matchen mot Polen såg vi tillsammans med 9 tyskar i en skum källarlokal i Karben. Det var knäpptyst ända fram till 91:a minuten då Tyskland fick sitt mål. Då skrek man. (Det var förresten i samma källarlokal som Ronald besökte herr-toaletten. Han tog sedan fel dörr för att komma ut och efter att ha försökt bryta sig ut hör han en kvinna innanför dörren som väser: "Nein." Var det månntro ytterligare tillhåll för galanta damer i VM-Tyskland?)

När Sverige spelade mot Paraguay var vi i mini-byn Nierstein. Lyckades spana in en pub som hade TV. Utanför, i trädgarden, satt ett 30-tal medlemmar i ett Strauss-sällskap. Vi gick in och såg Sverige-matchen själva, så när som på pub-ägaren som väl ville visa sitt förbarmande genom att då och då komma in och fråga hur det gick. När Sverige i 89e minuten fick sitt mål, skrek vi, tackade för oss och gick hem till vårt Gasthaus, klappandes lite tyst med händerna: Sverige, Sverige!!

2006-06-17 Vilodag i Speyer

Först av allt: Stort TACK för alla era inlägg och hälsningar!! Vi har alltid lika skojigt när vi läser era kommentarer som skänker oss värme och lindrar smärtande bakar och ömma muskler. Några kommentarer till nya och gamla inlägg:

Örjan och Malin: Nej!!!! Och det är inte sant!! Behövs bara att man lämnar er en vecka .....
Maggan: Och innan vi kommit hem så kanske det blivit omvänt igen (sambos/särbos). Dessutom har jag målat tånaglarna också....
Henrik: Cykeltur Gävle-Stockholm kan du ju börja med....
Lena/Linda: Grattis till fölet! Hoppas det blir ett lugnt föl denna gången.
Marianne/Ingemar: Det finns kraftiga cyklar som tål en hel karl......
Vivi/Morgan: Inget kan hindra oss från att fullfölja postala ärenden! (Se tidigare postala beskrivningar.)
Magnus: Sot! Phuu! Och Hector gillar VM?
Jörgen: Vid nästa ekerbrott (vilket Gud förbjude) på Ronalds cykel blir det en helt ny fälg.....eller ny cykel.
Maria: Skateboard - låter som det kan bli blåhakor och ekerbrott, jag menar benbrott av det ocksa!
Noreen: Hörde ditt meddelande. Föreslår cykel som alternativ till taxi..... Blir säkert billigare.
Berhanu: Tack för din hälsning! Vi är snart tillbaka till Tegelbruket.
Nina: Än så länge är vi sams. Någon enstaka gång kan vi ha spänt käkarna och pekat åt varsitt håll.
Susanne: Tack för dina hejarop. Ha en bra sommar!
Margaretha: Lycka till på er resa till Dolomiterna. Vi längtar dit!!
Roger och Carola: Kul att ni hörde av er. Vi ses efter sommaren.
Sven: Många inlinare med barn längs floden Main. Kanske nästa projekt med familjen.
Jean-Marc: Now we are on the way to your country. Only 250 km left. No, we will not pass Paris. Lucky for you!!
Charlotta: Hoppas allt är väl med dig och att datorn och du håller för allt som jag vet är på gång.
Mats: Tack för din hälsning och om cool hemsida. Klart den är cool - gjord av cool brud...
Ingrid: Hoppas sången blev succé!!


Och nu är det vilodag i Speyer med allt vad det innebär. Tjingeling!

Speyer - en mycket trevlig och mysig stad

2006-06-18 Ekerbrott 3 och sängbrott

Först av allt: TACK för nya härliga inlägg som givit många skratt!
Roger o Carola:
Visst är det märkligt, men det måste vara så att en cyklar och en skriver. Nätterna blir korta och dagarna långa.
Anne-Marie: 9 mil på 4 tim är bra!! Glöm inte simfötterna och simdynan!
Far/Morten: När man får dra färjan i vajern gills det....
Helene o Jonas: Basso vinner! I övrigt kan vi inte avslöja mer kring var medverkan i Touren, annat än att vi har team-tröjorna klara (se tidigt gästinlägg från Morten).
Camilla: Nalkittet later som en bra tanke...... Bra att förberedelserna inför Kina-resan funkar.


Speyer - Wörth

6,5 mil   (105,3 mil)  Cykeltid: 3:56  Snitt  16:90

Solen sken när vi lämnade ett söndagssömnigt Speyer. Vägen längs Rhen gick lätt att cykla. Nu var det "signat" med Europa-cykel-route. Och camping skulle det bli. Måste bli! Dels för att vi ända tog med tältet (tack, Gerth-Owe.....), dels för att förbruka den 1 l tändvätska som Ronald släpat pa i 100 mil, dels för att vi snart förbrukat vår ranson av dyra hotellnätter (6 av 10!!). 

PING!! sa det från Ronalds cykel och nu visste vi direkt: Nytt ekerbrott! 15 km till närmaste cykelreparatör. 45 km till tänkt camping. Det blev Wörth och hotel redan vid 15-tiden och Ronald hängde med huvudet. Satte sig ner på sängen för att trösta sig med VM-match. PANG! Sängbotten kraschade under honom och försvann ner till golvet. Delar sprätte iväg. Men händig som han är, fixade han det hjälpligt. Grekisk restaurang på kvällen, i en i övrigt tyst stad. Ca 30 gr i skuggan i stort sett hela dagen.

2006-06-19 Super-fälg inköpt

Först av allt: Idag GRATTAR vi dottern EMMA som fyller år. HURRA, HURRA, HURRA, HURRA!!!!

Wörth - Strassbourg - Kehl

10,1 mil (ack 115,4 mil)  Cykeltid: 6:39  Snitt: 15:73

Vid frukosten erkände vi sängbrottet samt hällde strax därefter ut all juicen över hela bordet samt flera stolar...... Sedan tog vi oss raskt till cykelhandlaren och det blev en ny super-duper-Shimano-trippel-bottnad-fälg med dubbelt så tjocka ekrar med förstärkta fästen (till det tidigare inköpta super-duper-punkteringsfria däcket). Så nu har Ronald "en helt ny bak" samt dessutom förbrukat nästan hela reparationsanslaget. Kajsa har nyttjat 5 E för koll av växlar samt en 30 sekunders okulärbesiktning av bakbromsen.

Sedan fortsatte färden, först i 1 mils ösregn (Artryx-eller-hur-det-stavas-byxorna kom äntligen till användning, Ebba; de kändes super-duper). Sedan i 30 gr solsken längs Rhen. Vi anträdde FRANSK mark helt plötsligt - i Lauterbourg, långt mer norr ut än vad vi räknat med.

Ny camping var målet, men som av en händelse blev turerna i Strassbourg långa och många. Klockan blev sen och till slut (efter ett par timmars virrande) fick vi cykla över floden till ett vandrarhem i Kehl (på tyska sidan). Sedan Kina-mat och därefter Intenet-café och klockan är nu en kvart före 23 och Ronald haller på och somna.... (det är sa det brukar vara, Roger o Carola).

PS fran Kajsa: Hade planerat en romantisk middag i den vackra staden Strassbourg, men som ni förstått fick den ställas in. DS

Plötsligt var vi över pa den FRANSKA sidan

2006-06-20 Dagen då det mesta försvann

Idag HURRAR vi för Ronalds barn-barn Emelie som fyller 14 år. HURRA, HURRA, HURRA, HURRA!!!

Roffe: Hälsa så jättemycket till Sven-Erik och Birgit. Krama om dem från oss!
Henrik: Ja, så såg fågeln ut!! Och Kehl har vi ju varit i. Om det nu betydde samma sak på siten som staden...
Marianne: Hej mamma Dagny, hoppas att du läser detta! Kram fran oss!

Kehl - Biesheim (strax norr om Mulhouse)

10,1 mil  (ack 125,5 mil)  Cykeltid: 6:30    Snitt:  16:34

Allt började bra. Vi lämnade vandrarhemmet. (Borde inte förresten de små skolbarnen få sommarlov snart och lämna vandrarhemmen till stora, starka, behövande cyklister? Borde inte föräldrarna snart ta sitt ansvar och ta hand om de flera hundra barnen som idkar skola, eller vad de gör på vandrarhemmen? Borde inte barnen sova pa nätterna, åtminstone?)

Vi snirklade oss tillbaka till den franska sidan över en fantastisk vatten-natur-park. En äldre, cyklande gentleman hade tipsat oss om att cykla längs Canal Rhone au Rhin i stället för längs Rhen - ända till Mulhouse och ännu längre. Jättevackert och trevligt ända tills cykelvägen försvann. Sedan försvann själva kanalen! Efter omvägar återfann vi den under ombyggnad. Men var hade vattnet tagit vägen? Vem hade dragit ur proppen? Lite oroväckande också eftersom vi redan tidigare tänkt att följa kanalen från Mulhouse till floden Doubs.

Nu skulle det i alla fall bli camping. Vi siktade in oss på en 4-stjärning campingplats på en ö mitt i Rhen - med butik, restaurang, bad, internet, storbildsTV för Sverigematchen, föreställde vi oss.
1) När vi "checkat" in visade det sig att på just tisdagar var butik och restaurang stängda.
2) Därmed försvann TV-möjligheten och Sverigematchen
3) Till badet blev vi inte insläppta eftersom Ronald hade bad-shorts och inte åtsittande Tarzan-byxor (Kajsa har förbjudit honom att ha sådana på offentliga bad).
5) Till närmaste restaurang var det miiiiiiiil!

Skickade i väg Ronald att handla och väntade och väntade. Tältet rest, bordet dukat under tiden. Så småningom hittade han åter och vi åt vid 21.30-tiden. Men det blev en mysig nära-naturen-upplevelse. Hurra för Gerth-Owe.

2006-06-21 Vi vet var vi är, men inte var vi kommer

Idag har vi gjort den viktiga 20-mila-justeringen av Ronalds nya bakhjul.

Nu bär färden vidare till Mulhouse och mot Chalon-sur Soane. Vi lämnar nu den trygga cykel-karts-vägens värld och träder in i den okända bil-karts-världen. De franska kartorna ser ut som "Gottes himmel" med bara massa prickar och linjer utan sammanhang. Efter en fuktig tältnatt har dessutom GPSen (Kajsa) och duvslaget (Ronald) slagits ut, så nu är det kompassen som gäller i 25 mil. Till yttermera visso har ju kanalen försvunnit.....

Av dessa skäl skriver vi till er nu på förmiddagen den 21 juni, då vi inte vet när nästa tillfälle ges. Vi är dock vid gott mod och mår bara bra!!
 
 

Biesheim - Mulhouse

6,0  (ack 131.5 mil)  Cykeltid:  4:14  Snitt: 14:57

(Skriver nu på franskt tangentbord inplastat i Gladpack. Redogörelserna blir korta. Och nu saknas alla prickarna.) Planerat till Mulhouse: 116 mil. Differens: Ca 16 mil. fåä anses OK. Hälften är felkörningar, hälften felmätt (du vet, Roffe, hur det kan bli).

Motvind hela dagen, men det flöt på bra. I Muhouse förskräckligt mycket trafik, utan cykelbanor. Kajsa hamnade mitt i en rondell, ståendes mellan tva filer. Alla skrek åt henne och hon skrek tillbaka och visade diverse tecken. Ingen stannade för att släppa fram henne.

Vi fann en bra camping för 100 kr/natt samt att vi "tjuvade" lite el fran en elstolpe till mobilerna.  Köpte mat i receptionen: Alsace rosevin, en halv liter mjölk, en tomatsås, beställde bröd och croissanter till morgonen m m. Badade i swimming-pool. Nu tog tältuppsättning plus iordningställande knappt 30 min. Mycket varm och mysig kväll. Men är golvet i tältet fukttätt? (Ronald tog det inte så allvarligt när jag tog upp saken: "Att det är läckage på din sida, vad kan jag göra åt det? Du får väl sätta på dig hjälmen om det börjar regna.") Hmm, vi får val se, när det väl börjar regna. Skrattar bäst, som skrattar sist........

2006-06-22 Motvind samt kanal återfunnen

Först av allt: Igår MIDSOMMARAFTON läste vi alla nya inlägg som kommit. TACK, de värmde. Kändes faktiskt konstigt att vara borta från Sverige och nära och kära en sådan dag. Kram till er alla!

Elsie: Skönt att du har kollen! Jag stämplar in varje morgon 9.15 och ut 18.30.....
Henrik: Låter skönt med terasserna och att "glasdörrarna öppnas upp på sommaren". Vi får dock hålla oss till enklare kojor...
Noreen: Hej till alla på Sjukreseenheten. Tänker på er då och då (i bland allt som oftast).... Ha en bra sommar!
Malin: Lat kul med Junibacken och sippandet. Glad att du inte blev utslängd! Har sippar vi mest vatten och ett och annat lokalt vin..
Maria: Vi har nog varit pa väg att "knockla" ihop Ronalds cykel, men lyckligtvis finns det många hjälpsamma reparatörer på vägen.
Ebba: Vi körde din länk och såg midsommarfilmen. Skrattade gott!!!!!! Idag har vi teamtröjorna pa, med svenska flaggan och hejar på Sverige!!!
Nina: Ska jag tolka in mellan raderna att det varit mycket jobb? Tänker på dig, Annika och Ylva mycket (i a f då och då...) och hoppas att ni inte svettas för mycket....
Barbro: Ulf, kolla ekrarna ordentligt och glöm inte hjälmen!!
Mattias och co: Håll koll på touren!! Hoppas kunna se en del i Spanien. GRATTIS till Mira!!!
Vannerna i Aspviken: Vi undrar om kanske Skogsstjärnan var med i bilden med flaggstångsbrott och hästavfall...
Kerstin: Kul att du tittade in på hemsidan! Jag skickade till er alla innan jag åkte. Kanske blev det fel.


Mulhouse - L'Isle-sur-le Doubs

8.6 mil (ack 140.1 mil)  Cykeltid: 6:08   Snitt:  14:39

Som genom ett under återfann vi Canal Rhone au Rhin bredvid vår camping. Med vatten i!! Om det finns flera kanaler med samma namn, som den som torrlagts norrut förtäljer inte historien. Ronald hade bestämt att det måste finnas en kanalväg och naturligtvis fanns det en sådan. Och tur var det, för så besvärliga kartor! Ebba, skicka ner skolatlasen! Vid ett antal tillfällen försvann kanalvägen, vilket oroade Ronald oerhört. Han tog i stort sätt vilka vägar som helst, som han trodde hörde till kanalen. Till saken hör att kanalen "klonade" sig vid flera tillfallen, så vi hamnade så "ute i busken" som man kunde. Men vi kom fram.

Motvind hela dagen. Riktigt tungt. I den lilla  byn L'Isle sur le Doubs fanns endast ett hotell. Vi såg ett litet kort med foton på hotell och restaurang."Chez Isabelle och Michel". Vi tror att Isabelle skilde sig från Michel for sådär ett 30-tal år sedan. Därefter förföll såväl Michel som hotellet. Tapeter och golv flagnade. Toaletten direkt inne i rummet. No privacy här inte! Duschen som också stod direkt inne i rummet fick inte användas. Istället blev vi hänvisade en kabin mitt i övervåningens korridor, med fladdrande, mögligt draperi. Matrester under sängen (varför skulle vi kolla?). Sängen blev som Bläckfisken på Gröna Lund - ner här, då gick det upp där, om ni förstår vad vi menar. Restaurangen var ett minne blott.

En interiörbild ovanför sängen på Michels hotell

2006-06-23--24 Fantstisk dag, punktering samt vilodag i Besancon

L'Isle sur le Doubs - Becanson

7.2 mil (ack 147.3 mil)  Cykeltid:  5:21   Snitt: 13:89

Nu börjar Gladpacken knollra sig mellan tangenterna..... Dessutom kan jag berätta att fotomastern, Kajsas dotter Caroline, nu tar semester. Det är hon som från hemsända CDn lagt in fotona. Hon har också lagt in alla prickar i texten. Denna uppgift kommer nu att övertas av Kajsas 82-årige fader (alltsåa såväl foton som prickar). Han behöver dock viss invänjning samt återkomma från några midsommarkalas....

Den 23 juni blev en fantastiskt vacker upplevelse. Efter att vi lämnat "byn som Gud glömde inkl hotellet som Isabelle lämnat" fortsatte vi längs kanalen, men nu också längs floden Doubs. Med bergen som började torna upp sig på södra sidan (Rhone-Alpsen-Jura) och del av Vosgeserna på den norra sidan. Ibland fick vi lämna floden och klättra uppåt en bit for att sedan komma ned till floden lite senare. Klättra, fnyser ni. Men nu har vi och framför allt Kajsa fått åtkomst till de lägre växlarna (tidigare översyn för 5E), sa nu kan hon pinna på riktigt bra pa 1:2an i KRAFTIGT branta och långa uppförsbackar (Ronald tar dem på 2:2an). Tour de Frances bergsetapper nästa! Prickiga tröjan hägrar!

Punkteringen kom oväntat och var egentligen ett ventilbrott. Vems cykel? Ronalds naturligtvis och på hans nya super-duperdäck. (Nu mumlar Ronald i bakgrunden att han i ett kommande inlägg tycker att det är dags att redovisa viktfördelningen....). Men elegant fixade han denna malör.

Nu har vi vilodag i Besancon och ska snart börja titta på Sverige-matchen.  HEJA! Vi har på oss team-tröjorna som vi förärats av Kajsas kollegor Annika, Nina och Ylva (se tidigare foto i Gästboken).

Kram till er alla från "les cyclistes"!!

Följande inlägg är baserad på den nyutnämnde vikarierande Fotomasterns klåfingrighet:
Sådärja nu är alla prickar åsatta. Föreslår att det skrivande och cyklande herrskapet ransonerar lite mer på å-ä-ö-ord. Man blir ju vimmelkantig av att stirra efter saknade prickar.
Visste ni förresten att det var en lat munk på 1500-talet som istället för att skriva två aan efter varandra bara skrev ett a med en ring ovanför - en innovation baserad på lättja.
Man kan inte säga att "påhittet att cykla till Barcelona" är en innovation baserad på lättja eller......

2006-06-25 Fortsättning längs floden Doubs

Tack för alla inlägg!! Värmer så otroligt!

Maggan: Herre Gud, vad har ni för er? Tala om dramatik! Skrattade gott om Vivis gädda, men synd om Nina!
Henrik: Illa, illa!! När det gäller var vi är, bäst att kolla vår stavning om du inte hittar det vi skriver.
Margaretha: Sa skönt det låter med Malo mm. Och lycka till med Dolomiterna!
Annika: Oh, vad mysigt det låter med båthuset!! En något mer bestående dröm dessutom!
Barbro: Tips? Vasselin och olja. Inga mygg direkt, men vi sväljer lite av varje i insektsväg varje dag.
Ann-Marie: Vi hade tur med reparatörerna i Tyskland, men här i Frankrike har de mest måndagsledigt, tisdagsstängt mm. Kortbent vid 18 gr.
Magnus: Kul att du tittade in på vår hemsida. Ja, det tar lite kortare tid med flyget.....Elsie: Vi har sett eldrivna cyklar, visserligen kom man bara 3 km, sen måste den laddas i 1,5 tim. Så då skulle vi behöva ha 2 mån semester till, för att komma till Barcelona.
Örjan: Ooopps, kan det varit så, att det var en bidé - en sån befängd idé!! Lycka till med reparationerna.
Henrik: Härligt att du följer oss på vägen. Hade kanske inte behövt skicka hem alla använda kartorna (1,3 kg). Du har ju rutten.


Fotomastern m extra prickuppdrag: Skrattade gott...... och här har du raskt fått en massa nya ord att granska!

Besancon  - Dole - Seurre (ca 4 mil från Chalon sur Saone)

9,8 mil  (ack 157,1 mil)  Tid: 6:31  Snitt:  15:40

Cyklade längs floden Doubs på kanalvägar o "vita" småvägar, vissa riktigt grusiga. Halvvägs till staden Dole dristade vi oss att ta en "röd" väg. Trots söndag, hetsig trafik. Ingen vägren. Till Dole vid 14-tiden. Alla matställen stängda. Fortsatte cykla längs kanalen. Farväl till Doubs! Vek av från kanalen också lite senare, över slättland, ca 3 mil till Seurre. Övervägde camping, men valde billigt hotell, där vi var alldeles ensamma. Just som vi kommit in, bröt åskvädret ut. Blixt och dunder. Åt på fin restaurang. Kött med lokalt Bourgognevin.

Språkförbistring

Nr 1:

instruktioner, men därav förstår vi intet. Vi trycker på den gröna knappen och hissen börjar brumma, åtminstone det stora åbaket framför oss - nertill.... Vid närmare granskning ser vi till vår häpnad att det är roterande skoborstar som brummar. Vi anar att något ar fel och vänder oss om och ser - trappan!

Hotellrummet låg 2 tr upp och Madame säger något, pekar och ler. Kajsa som förståar franska säger till Ronald: "Här, vi ska ta hissen" och pekar på skylten ovanför dörren. Det är en riktigt gammaldags hiss med två dörrar. Madame öppnar servilt den ena dörren och vi baxar in oss med alla våra cykelväskor genom den den smala dörren. Väl inne släpper vi ner alla väskorna pa golvet och stirrar på den tillika mycket gammaldags hisspanelen - ett stort åbäke med en GRÖN och en RÖD knapp. Det står en

Det stod "Acces au chambre" (ingång till rummen) ovanför dörrarna, inte "Ascenseur" (hiss) som Kajsa i hastigheten läste resp trodde sig höra från Madame. Vi stängde av skoborstningsmaskinen, plockade upp våra väskor, gick uppför trappan och var glada att ingen sett oss.

Nr 2:

Desperat letande efter ett café. 35 gr hetta. Vi har stannat i en liten by. Ronald går runt hörnet. Skriker glatt: "Kajsa, här är ett café." Kajsa sätter fart, men tvärstannar när hon ser "la coiffure" (eller hur det stavas) dvs hårsalong.

Ej ett café.

2006-06-26 Framskärm sokes

Seurre - Chalon-sur-Saone - Pont-de-Vaux

8.6 mil  (165,7 mil)  Cykeltid: 5:29  Snitt  16:11

Cykelafären i Seurre var måndagsstängd (Kajsa har tappat sin framskärm av alla grusiga, skakiga vägar - (gick inte att laga fästet). Tog oss på "vita" vägar till Chalon-sur-Saone. Även den cykelaffären hade måndagsstängt. Fick hjälp av alla gästerna på ett café att finna vägen söderut. Enl dem skulle det finnas en cykelväg till Marseille från xxxx (kommer inte ihåg nu namnet på byn). Det fanns absolut ingen cykelväg. Vi tog en "gul" väg som inte var så trafikerad. Hett. Hela tiden har vi ca 30-33 gr. Luftfuktigheten mycket hög.

Fortsatte till Pont-de-Vaux där vi hittade Chambre d'Hotes för 42 E inkl frukost. Gammal ombyggd bondgård som innehafts i många generationer. Fint. På kvällen "dagens" 4-rätters-meny inkl vin för 10E per person på stadens enda öppna restaurang.
Vi mår bara bra och njuter av tillvaron och allt vi får uppleva.

Bed & Breakfast i Pont-de-Vaux

2006-06-27 Vi cyklade först i Tour de France!

Pont-de-Vaux - Macon - Neuville-sur-Saone (endast 15 km norr om Lyon)

7,8 mil  (ack 173,5 mil)  Tid: 5:06  Snitt: 15:70

Bland de boende på Gitet var en ung man som var däar för att fiska i Saone. Vi fick se ett mms på tva firrar (silour??) pa 90 resp 110 kg som han fått upp!!

När vi cyklade från denna trevliga plats kom vi till ett parti som de höll på att asfaltera. "Tour de France", tänkte vi direkt. Många vägar här är riktigt knöliga och de verkar inte förbättra vägarna i onödan och så kan de ju inte ha dem under Touren. Mycket riktigt, när vi kom till Macon såg vi stora annonser som visade att här skulle Touren gå (14 juli??). Jag kan ju då meddela att "les cyclistes suedoises" nu gjort spår i den absolut, stekheta, nya asfalten.

D933 och sedan D51 längs Saone hela dagen. Ingen framskärm i Macon heller. Det blev billigt hotell i dag också, enär åska och blixtar överföll oss vid inträdet i Neuville. Spelhall i baren.

Fortsatt hett. Mycket vatten gick åt!

T f fotomastern rapporterar 2006-06-28 - 2006-07-01.

(Rapport via hörsägen i telefon i pausen mellan två halvlekar i matchen England-Portugal förmedlad av t.f, vikarierande fotomaster)
Neuvill-sur-Saone - Lyon - Valence - Pont-St-Esprit en total sträcka på 24,4 mil under dessa fyra dagar (ack 198 mil)

Les cyklists är nu ca 10 mil från Medelhavet där de i morgon kväll kastar sig i böljorna!!!!

Trampandet har gått längs Rhone i tung trafik och ömsom på småvägar med bl.a. Ardeche-bergen på västra sidan och Rhone-alperna på den östra siden. De har haft problem att hitta rätt väg. Urusel skyltning och den inköpta CD:n med otal små kartblad tvingar cyklisterna att inför varje vägskäl kolla upp körriktningen. Av misstag hamnade de på stora N7 där de tack vare mistralen i medvind och på en egen vägren susade fram i 30 kms fart - då gick det undan minsann!! Fint väder men varmt, 30-35 grader!

Nu, den 2/7, har de vilodag i ett "himmelrike" med god mat, svimmingpool oc h TV med VM-matcher och Tour de France - Hälsar Les Cyklists som också fått de senaste dagarnas "gästbokshälsningar" upplästa.
De hoppas kunna själva återkomma när de badat färdigt i Medelhavet och hittat en internetanknytning med vidhäng-ande dator och tangentbord.

Från "les cyklistes": Bra sammanfattning av dagarna. Här kommer de exakta tiderna (som vi förstår att ni brinner av begär att få):

2006-06-28 Neuville-sur-Saone - Lyon - Cordieux
6,5 mil (ack 180,0 mil)  Cykeltid: 4:19  Snitt:  15:59

2006-06-29  Cordieux - Bourg de Valance
7,7 mil  (ack 187,7 mil)  Tid: 5:00   Snitt: 15:80

2006-06-30  Bourg de Valance - Pont-Saint-Esprit (vid Ardeches utlopp i Rhone)
10,2 mil  (ack 197,9 mil)  Cykeltid: 5:40  Snitt:  18:50


Och tack för importeringen av fotona, med tillhörande käcka kommentarer!

2006-07-02 38 gr varmt och motvind

Back on stage!!

Tack för alla inlägg som vi fått upplästa och nu även kunnat läsa själva:
Annicke: Grattis till ny tjänst!! Låter kul! Tack för din hälsning. Skönt att Rimbo lever.
Hanne: De bästa bilder vi har sett. (Ronald mumlar något om att "så vill också jag ha det".)
Daniel: Bra skrivet!
Ditte: Fredagsfikat verkar ha utvecklats - från jordgubbstårta till vin. Njut när ni kan!
Berhanu: 40-talisterna håller ihop. Tack Berhanu!
Henrik: Oj, vilken jobbig upplevelse. Ta väl hand om er!
Emma och Malin: Välkomna på linjen! Och Emma, håll igen tills vi kommer hem!! Ge Erika, Felicia och Oskar varsin stor kram fran oss!!
Malin: Vi tar ditt råd på allvar. Försöker sa gott vi kan när vi inte har vätskebrist!
Anna: Låter bra med landet! Hugg ingen ved! Promenera! Vila!
Camilla: Tänker på dig i Kina. Låter lugnare nu.
Kerstin: Precis vad vi gör - cyklar längs havskusten och är just nu i Sete!!




Pont-Saint-Esprit - Nimes - Le Grau de Roi

10,5  (ack 208,4)  Cykeltid: 6:45   Snitt:  15:77

Vi konstaterade efter de två senaste cykeldagarna att vi skulle inte klara av fler instruktioner på franska på de medhavda kartbladen. 40 st per kartblad och vi kunde endast hålla 3 i minnet åt gången (och knappt det). Vi bestämde därfor att ta "stora" vägen över bergen och direkt ner till Nimes och Medelhavet. Från början gick det bra. De kilometerlånga backarna tog vi galant. Efter lunch vid Pont de Gard hade temperaturen stigit till 38 gr i skuggan. Om vi tidigare pratat om hetta, så har det inte varit någonting mot gårdagens "utan-luft-hetta". Så vände vinden och vi fick mycket kraftig motvind också. Men till havet skulle vi! De sista 4 milen gjordes under stor prövning och vatten inhämtades från diverse trädgårdsslangar och bykranar.

Vi vinglade in på ett pensionat i Le Grau de roi, knappt vetandes var vi var. Med rosslig stämma beställdes en öl, en cocacola och 1 l vatten. Senare tog vi oss ut, fortsatt vinglades av trötthet, i denna turistort med stort T. "Les cyklistes" som levt i lugn och ro i 27 dagar var nu plötsligt tillsammans med 10000 turister. När vi tidigare knappt hittat en middagsrestaurang fanns nu 300. Men trötta var vi. Satt hålögda och stirrade på varandra samt på hur de alerta servitriserna kunde hålla 10 glas åt gången.......

2006-07-03 Längs Medelhavets kust

Le Grau de Roi - Vias (Cap d'Agde)

8,1 mil (ack 216,5 mil) Cykeltid: 5:16  Snitt: 15:88

Som ni förstår av gårdagens rapport blev det aldrig något Medelhavsbad. Vi var så forvirrade att vi inte ens förstod åt vilket håll Medelhavet låg (bland alla kanaler, bassänger, hamnar mm). Men idag har det första havsdoppet tagits - i Sete.

Idag bara ca 32 gr i skuggan, vilket känns riktigt svalt och ingen motvind. Cyklat längs havet och ska campa i Vias, där vi campat tidigare. Kram så länge!!

2006-07-04

Hej igen, alla som följer vår färd och tack för alla inlägg.
Anne-Marie: Lycka till med Vansbro. Spidermandräkten hade behövts har som trafikskydd.
Maria: Det finns kortare cykelturer!
Maggan o Roffe: Ohh, lingonbal med kräftor, det ser vi fram emot!
Soren: Kul att du tittade in och ha det så bra med barnbarnen!!
Margaretha: Vi svalkar oss med vatten och numera med bad. Ha det sa bra med bad i Skåne och din resa!
Annika: Mycket tankar blir det. Karttankar, pedalernas takt. Vid motvind - ramsor och sånger inombords som passar den långsamma takten. Ha det jättebra med ert båthus och husbygge!
Barbro: Skönt att du och Ulf snart kan gå på semester! Ha det sa bra!
Nina: Tånaglar också! Ha det sa bra på din kommande semester (gäller Annika och Ylva också)!


Vias - Narbonne - Lecaute (i niva med Perpignan vid havet)

9,8 mil (226,3 ack mil)  Cykeltid: 6:28  Snitt:  15:49


Efter Vias hittade vi (Ronald - hans duvslag känner av kanalvägar också) en cykelväg längs Canal de Midi. Cykelväg nr 2 sedan Rhendalen!! I 1.5 mil fick vi njuta av den och Ronald såg längtansfullt på alla kanalbåtar som lojt tog sig fram på kanalen med dess passagerare lättjefullt lutandes bakåt i sina solstolar......

Sedan, efter Bezier, blev det tyvärr den stora N9, först utan väggren alls, sedan med knagglig sådan så att även synnerligen kraftig förstoppning hade kunnat få sin förlösning här. I Narbonne vackra alleer, fika och bussfil som vi cyklister fick använda oss av. Tillbaka till N9 och kraftiga backar, men fantastiska vyer. Hamnade så småningom nere vid havet igen, i Lecaute och på Chambre d'Hotesrum.

Vi minns nu Tyskland med dess små cykelvägar som den trygga, enkla världen. Här är det tufft arbete som gäller, inte bara hettan, utan den hetsiga trafiken. Alla vägar är stora!!! Och med mycket trafik! Ibland har vi bara den vita sidolinjen till vårt forfogande och långtradarna axel mot axel. Och i alla städer - alla filbyten, rondeller mm! Ronald som är en riktig tuffing och som dessutom satt i öronpropp i tinnitusörat för att slippa oljudet, kastar sig bara ut i rondellerna. Kajsa som hör alla bilar som viner förbi, tvekade från början i rondellerna, men lägger sig nu mitt i filen så att ingen ska kunna tränga henne. Ibland har även den gula skyddsvästen fått vind i sig och blåst upp sig till fasansfull storlek.....

2006-07-05 2 mil till Pyreneerna

Nu har vi bara 2 mil till Pyreneerna! Plötsligt dök de fram i soldiset som en vägg framföor oss. De ser RUSKIGT höga ut. Just då hittade vi ett Internetcafe och en cykelreparatör. Tänkte sova i Baynol i kväll, men kanske det blir här, några mil före, och en extra vilodag för att se över cyklarna. Vi är vid gott mod, men känner att vi behöver vila lite extra p g a hettan och den hetsiga trafiken. Men skönt Medelhavsbad blev det idag också med lite siesta. Kram!!!  

2006-07-05--06 6 km till Pyreneerna

Tack alla som tittar in pa sidan och tack for nya inlägg!!

Mattias: Vi läste om skandalerna. Men vår cykling är nog tuffare än deras. De har särskilda vattenhämtare och kan ligga på rulle efter 70 stycken cyklister  :)  :)
Morten: Trampbil med pansarplåt - vilken idé!
Marianne: "En vit hand" - vi skrattade gott!  :)  :)
Emma: Vi kommer snart hem! Och sedan får Morfar berätta för "den lilla" om det stora äventyret och visa 380 bilder......
Ann-Marie: I två dagar har vi nu skrattat hysteriskt åt "Hur kommer ni hem? Cyklar ni via Bretagne?" Nej, vi hoppas på att få lifta med någon "grisbil" eller annan lämplig transport..... Faktum är att vi inte vet ännu. Det kommer kanske visa sig bli det stora problemet. Men vi ska försöka med flyg. Men får vi med oss cyklarna???

Lecaute - Collioure

6,0 mil  (ack 232,3 mil)  Cykeltid: 4:02  Snitt:  15:36

Efter förra internetcafeet skulle vi ut på GUL väg. Vi hade pratat om att ta en extra vilodag, men änu inte bestämt var. Vi fann den GULA skylten D914 och cyklade ut på denna, i vårt tycke, väl stora väg. När vi kommit en bit och lyckats passera några gigantiska av- och påfarter mötte vi några motorcyklister som tutade på oss. Vi vinkade glatt tillbaka, tills vi såg att det var MC-poliser som sannolikt inte alls bara ville vinka. De ville vi skulle bort från vägen. Vi förstod nu att D914 egentligen var den RÖDA dubbelmarkerade N114 - motortrafikled. Men hur skulle vi kunna forstå det? Skyltningen var oklar! Vi måste fortsätta till nästa avfart som låg långt bort, efter en oerhört lång och kraftig uppförsbacke där Ronald fick yrsel. Nu blev vidare färd osäker. Vi tog oss försiktigt nedför en brant, brant utförslöpa in i den lilla staden Collioure. Pyreneerna hade nu vuxit till gigantiska mått jämfört med tidigare panorama.

Nu måste vi ha vilodag! Långvarig hetta i kombination med "Följa-blicken-längs-den-vita-linjen-syndromet" (som vi fått göra längs de hårt trafikerade vägarna) utlöste kanske Ronalds Meniere-yrsel.

Men i Collioure hittade vi en "pärla". Gamla byggnader, hamn, strand, fort, massor av mysiga restauranger. Vi tog in på gammalt, klassiskt franskt hotell med balkong mot strand och hamn. Hit skulle vi verkligen kunna återvända!

Idag på vilodagen har vi tagit en tur med ett litet tåg uppför vinodlingarna och fått en fantastisk blick över hav och ------ Pyreneerna. Oerhört vackra och oerhört mäktiga!!

Matchen i går kväll: När Frankrike gjorde mål och sedan vann bröt ett jubel ut som alldrig ville ta slut. Det blev som ett eko runt hela hamnen.

I morgon räknar vi med att fortsatta till Barcelona (beräknas ta 3 dagar om inte fler stop behövs längs vägen) och sannolikt kommer vi att känna oss mycket nöjda med att stoppa där. Afrika får vi lämna över till den yngre generationen!!

Vi kommer att ta det lugnt och försiktigt.


PS. I nästa inlägg från oss kanske det står "1 km till Pyreneerna"

2006-07-07 Spanska gränen passerad klockan 16.37

Med stolthet i rösten har Kajsa telefon- och SMS-ledes förkunnat för oss att de - "les cyklists" - nu klarat av Pyreneerna och passerat den spanska gränsen.
5 mil bar det bara uppför i vindlingar och krumbukter med storslagna och hänförande utsikter innan det började rulla utför.
Denna etappseger firas nu på ett lyxigt hotell i en lite spansk stad där det nu dansas flamenco hela natten . Sedan är det 20 mil kvar till Barcelona!

Så här lyckades vik. fotomastern efter visst besvär tyda  kråkfötterna i deras SMS som här för ordnings skull återges in extenso:
SMS 1/Pyreneerna avklarade med galans! Nu vid badort Eup....2 mil söder om bergen. Tagit in på 3-stjärnigt hotell m pool som vi just badat i. Badade också i Medelhavet mitt i bergen tidigare. Kram.
SMS 2/ Pyreneerna tog 5 mil. Bara uppför o nedför. Den längsta uppförsbacken var 1,5 mil. Inte en meter gick vi. Allt cyklades! Oerhört vackert. Kram

Collioure (Fr) - Emuriabrava (Spanien)

7,0 (ack 239,3 mil)   Cykeltid:   5:15      Snitt: 13:19



Kartbilden se:http://maps.google.fr/maps? Det är den gulmarkerade kustvägen de följt

2006-07-08 Pyreneerna, ormcykel och glomd telefon

Ni tycker det är kul och följa oss, och vi tycker det är jätteskoj med alla inlägg som ni gör.
Felicia: Morfars älskling, kul att du kom in.
Malin:  Hej, berättar mera när vi kommer hem.
Mattias:
Ja, nu är det gjort.
Alicia: Tack för din hälsning. Skulle behöva din spanska här.
Roffe: No comments. Kram på dig!

Emuriabrava - L'Escala

4,7 mil (ack 244 mil)   Cykeltid: 3:08  Snitt: 14:77
samt 5 mil t o r for att hamta telefonen

Hej kära vänner.

Ja nu är vi i Spanien, efter en häftig färd uppför och nedför Pyreneerna. Klart är i denna stund att Kajsa bär den rödprickiga tröjan. Hon cyklade som en gnu om man nu tror att gnuer cyklar. Att ta sig över denna bergskedja, just denna väg, var fantastiskt då man under hela resan hade en fantastisk utsikt över Medelhavet och dessa små byar som ivrigt höll sig fast utmed bergväggarna. Vilken känsla att nå toppen och passera en for länge sedan nedlagd passkontroll, liknade mest en övergiven liten by i wilda western.
Lite kepigt var det, med en mycket stark och turbulent vind som gjorde färden lite skakig. I en uppförsbacke hade man medvind som nästan bar en, i nästa stund runt kröken hade man ett nedlut som man var tvungen att trampa sig nedför annars höll vinden oss tillbaka.

Ronald har en ny teori om sitt behov av vila, han hävdar att han blivit vattensjuk då han inte i hela sitt liv druckit så mycket vatten. Det går åt (ca 5 liter vanligt kranvatten, 2 liter sprattelvatten + 2-3 icethe burkar) om dagen.


Nu har funderingarna börjat på hur skall vi ta oss hem om vi inte vill cykla. Cyklar man bara in på flygterminalen, beställer flygplats och lämnar cyklarna på transportbandet för reskolli, eller? Kajsa har läst en tidigare cyklisthistoria där de cyklande besökte en cykelaffär och där införskaffade kartonger som de trädde over huvudet och sedan cyklade till flygplatsen. Kan det vara något ?

Till detta har nya problem med Ronalds cykel dykt upp, den beter sig som en orm på vagen, sa vi får stanna för en översyn igen.  Inte bara detta, utan i morse glömde Kajsa sin telefon pa senaste hotellet, vilket hon kom på när vi hade kommit en ca 4 mil därifrån. Så det var bara att vända och backa tillbaka 1,5 mil, ta in på ett hotell, lämna in en cykel och ta en annan for retur for att hämta telefonen.

Ja, som ni förstår är inte detta en lek utan blodigt allvar att ge sig iväg ut i Europa på cykel.  Det blir en kamp att ta sig den sista biten till Barcelona eller är det sa att vi inte vill nå dit för då är det slut på historien (Team Kajsa o Ronald  Kiel-Barcelona.)

Pyreneerna, som ni ser i bakgrunden, ar besegrade!!

2006-07-09 "Lilla" Pyreneerna besegrade

Tack for nya besök pa hemsidan och för nya inlägg!!!

Mattias o Co: Heja Gustav! Såg en glimt av Touren och Gustavs namn. Och vi ska absolut ta kort på ev emballage runt såväl oss som cyklarna. Såg pa en flygplats hur man satte resväskan i en maskin som sedan lindande 100 varv Gladpack runt om resväskan. Det kan kanske vara en idé, åtminstone för att emballera cyklarna.
Camilla: Ja, vi gör vad vi kan för att förlänga turen. När det gäller vattenfylla, har den nu nått knäna!!
Helen: Kul att du tittade in på var hemsida! Ska göra detsamma sa fort vi får längre Internettid.

L'Escala - Sant Feliu - Lloret de Mar

8,5 mil (ack 252,5 mil)   Cykeltid: 6:05   Snitt: 13:99


Humoret var på topp när vi vid 10-tiden (nu blir det allt senare som vi startar på morgonarna) lämnade L'Escala:

1)  Det var "dan-före-dan" - ankomst till Barcelona om turen är med oss.

2)  Kajsa hade genom 5 mils cykling "i-det-snabbaste-tempo-som-hon-någonsin-gjort-för-att-undvika-mörker-regn-rövare", återfatt den glömda telefonen.

3)  Men framför allt, Ronald utbrister efter 2 km: "Cykeln rullar"!! Vilket ju äar en bra forutsättning för långfärdscykling. Reparatörens diagnos: "Vriden slang". Detta problem startade sannolikt redan i samband med att vi (solidarisk uttryckt, red. anm.) bytte slang vid tidigare nämnda punktering/ventilbrott (uppe i början av Frankrike, om ni minns). Det var väldigt bökigt att få in slangen. Den senaste veckan har problemet accentuerat, men vi, "les cyklistes" har koncentrerat oss på att det var fel på cykelväskorna och att det var dessa som orsakade "vobblingen". Vi har skruvat loss fästena och vänt på dem etc. Ingen gång har vi tänkt på att prova cykeln utan packning. Är vi amatörer, eller??

Nar Ronald sackat efter de senaste dagarna (och vi även diskuterat hans ålder, hälsa etc) så har han alltså haft "en vriden slang". Inte kul! Även i Pyreneerna, där hela bakänden slog kraftigt i nedförsbackarna. Absolut inte kul!

*******

Idag i "Lilla Pyreneerna" (mellan Sant Feliu och Lloret de Mar) var det Ronald som med övertygelse övertog den prickiga bergströjan! Dessa berg, som var 3,5 mil och gick brant upp och ner på smal väg, var nästan jobbigare än Pyreneerna. Men här slapp vi kastvindarna, vilka var riktigt otäcka i Ps nedförsbackar.

Nu övernattar vi i Lloret och i hotelbaren  det nu fullt med folk som inväntar VM-finalen, liksom vi.

I morgon: Mot Barcelona, kanske 9 mil.

Varför inte längre:
1) Vi känner oss mycket nöjda med det vi gjort och sett hittills.
2) Det har blivit ca 30 mil längre än planerat till Barcelona (felkörningar och felmätningar, hmmm)
3) Vi tror att det är ca 125 mil ytterligare till Gilbraltar/Afrika = minst 15 dagars cykeltid + vilodagar + hemresa = Tidsbrist.
4)  Skulle bli på enbart mycket trafikerade vagar. Få har väggren. Hundratals stora rondeller. Vi har redan haft några tillbud med vansinniga bilister. Vi har stirrat nog på den "vita" linjen.

Men några dagar i och i narheten av Barcelona blir det med lite sol och bad. Kajsa måste ju t ex bli av med sina vita händer (även i övrigt ser hon ut som ett schackbräde, medan Ronald är jämn-brun över hela kroppen). Kram till er alla!!

2006-07-10 Barcelona är nådd!!!!!!

I en andlös och stolt telefonrapport meddelar Kajsa och Ronald att de i dag den 10 juli klockan 16.30 till slut har anlänt till Barcelona.

Vi hurrar för Les Cyklists! Bravo!

Barcelona - here we are!

2006-07-10 Sista etappen in till Barcelona!

Först STORT TACK för alla glada grattis-inlägg! Och för alla härliga inlägg under resans genomförande. De har stärkt oss otroligt mycket. Ni skulle bara veta!

De sista bilderna kommer vi att lägga in på söndag em, då vi kommer hem. Då får ni ocksa veta hur vi lyckades med hemfärden! Men först den sista etappen:

Lloret de Mar - Barcelona

6.7 mil (259,2 mil)  Cykeltid: 4:52  Snitt: 13:74

Planen var att 1 - 2 mil utanför Barcelona checka in på lyxigt hotell med pool och näara till stranden. Därefter cykla in till Barcelona-skylten och ta ett fotografi som "bevis". Men därav blev inget. Under de sista 3 milen fanns inte tillstymmelse till hotell, bara stränder, små stadsbebyggelser. Mellan byggnader och strand var det väg och järnväg.

Och vilken trafik!! Den sista etappen gick med "hjärtat i halsgropen". Tre-filiga rondeller "en masse" att ta sig igenom. Ibland var det bara att blunda, räcka ut armar och ben och vara glad när man var igenom. Vägen var den stora NII (fanns inte någon annan väg) utan väggren. Ibland dök det upp sådan, för att lika snabbt försvinna i ett känsligt läge. Direkt när vi kommit innanför stadsgränsen bromsade vi, satte ned foten och klev in på första, bästa hotell.

Det visade sig vara riktigt fint samt ligga nere vid stranden. Så nu gör vi allt som ni sagt att vi ska göra: Bada och sola. Vi har varit pa 2 olika Ramblas (för säkerhets skull), varit inne på matmarknad. Cavan har vi inte druckit. Ska ske! Och flera dagar blir det så!

På lördag kommer testet. Då ska vi 1) ta oss över till flygplatsen på andra sidan Barcelona 2) hitta ett hotell så nära som möjligt  3) hitta lämpligt emballage till cyklarna. Vi har nu sett länken, Carro, och olika tips på omslag :)  :). Rörisolering var en ny variant. Kan ju köpas inne i staden och träs på armar och ben. Tilläggas bör att vi frågat om man kan köpa kartong på flygplatsen, men fått nej.

Enl beräkningarna ska vi flyga på söndag förmiddag. Då hoppas vi alla packbestyr är avklarade. Vi tackar för alla andra käcka tips som vi fått fran er! Påklädning av alla kläder, cykelvagn via vindistrikt mm. Annars Felicia, blir det som du som får ta hem oss!!

På La Rambla i Barcelona

2006-07-12 Sol och bad och cava

Hej alla! Och tack för nya inlägg!! Henrik, damsällskap, jojo..... Pia, glad över att kunna bidra med något i IS-sammanhang även om en hemsida kanske var ett udda bidrag :)  :) Sedan, försöker Ronald hitta melodin till låtarna som du nämnde, Birgitta. Han har dem på tungan. Men har svårt att få ur sig dem.... Juste, Elsie, nu finns det två nomineringar (en tidigare från Maggan)  :)  :)

Glömde säga igår att det blir lite Tour de France på hotellrummet (naturligtvis inte på bekostnad av sightseeing, sol bad.......). Men kul att äntligen kunna följa tävlingen. Och Cava har det blivit fast vi inte vetat om det. Vi köpte en champagneflaska för att fira ankomsten till B och på den star det faktiskt CAVA. Noviser som vi är vet vi fortfarande inte om Cava och Champagne är samma sak. Försökte fråga, men svårt med språket. Ditt lexikon, Maggan, har verkligen kommit till användning.

Lite ovant känns det att inte cykla, inte vika kartan i sitt plastfodral, inte packa fuktiga kläder och andra prylar i våra 15 packpåsar, inte resetta cykeldatorn, inte vara öom i baken.......... Men vi mår jättebra och njuter av våra fridagar och försöker att inte oroa oss för hur vi ska ta oss igenom B på lördag (snabbtaget i två omgaågar - cyklar resp packning; eller cykla tidigt, tidigt....).

Tillägg från Ronald

Snusrapport: Om ni bara visste hur många gånger man kan återanvända potionssnus med vetskap om att denna vara bara finns att uppbringa i Sverige  12 dosor är nu efter 37 dagar 5 dosor. Det blev aldrig någon kris.

När vi nu sitter på stranden och pokulerar över färden så tycker vi att det hela gått fantastiskt. Glömda är alla missade skyltar, glömda är felkörningarna, och det vi minns är de fantastiska vyerna, byarna och människorna som vi mötte.

Men den stora summeringen kommer först när vi kommit hem och fått lite distans till dessa dagar. Just nu är vi så uppfyllda av vårt äventyr.





Ankomsten till Barcelona firas med CAVA och Tour de France

2006-07-13 Tour de France etappmål nästa helg!

Tack for nya goa gästinlägg!!
Ann-Marie: Din prestation och din klädedräkt är verkligen super!! Och du ser ju verkligen fräsch ut efteråt. Grattis!
Boel: Göta Kanal är inte "fy skam". Mycket vackra vägar. Ja, vi måste ses snarast!
Erica, 10 mån: Morfar tolkar ditt budskap till: Jävlar anamma. Go for it! Men gör inte om det!
Henrik: Nä, men ny VIPad :)  :)
Far Morten: Klok som alltid!!

Idag när vi satt i närheten av La Rambla och tog oss en Coup de Cava sa fick vi sms från Carro: "Ring jävligt fort! Ni ska till Paris nästa helg pa Tour de France." Var första tanke var att det var Göran Persson eller Mittnytt som dels förstått var belägenhet med att inte veta hur vi skulle ta oss till flygplatsen, dels att på ett enkelt sätt fira vår Barcelonacykling. Alltså att skicka en bil som hämtade upp såväl oss som cyklarna och tog oss i privatplan till Stockholm via Paris. Eller att det var något skämt.....

Men det är på riktigt!! Camilla deltog, på internetstation i Kina, i en tävling for Boxer/Eurosport och biljetter till målgången i Paris för Tour de France och skrivit en motivering i stil med "Jag har en Tour de France-tokig mamma som tar semester när det är dags för att titta på tävlingen på TV. Nu har hon och hennes älskade, tillika cykelfreak, Ronald, cyklat till Barcelona. Om jag vinner vill jag att det är Ronald och mamma som får resa till Paris." Och hon vann så "Les cyklistes" åker nästa lördag, för att på söndag se målgången för Tour de France. Kajsa fällde lyckotårar och Ronald brummade nöjt.

I samtal senare med Eurosport konstaterades att "Les cyklistes" cyklat längre än vad Tour de Fransarna gör samt att Tour de Fransarna har vattenhämtare, utbildade massörer, får dropp etc..............


PS. Vi har inte längre dåligt samvete att vi sitter inne på eftermiddagarna och tittar pa Touren.



Ska Landis vinna Touren?

2006-07-15 Planering av fälttåg

Hej igen och tack, tack för nya gästboksinlagg!!

Gunilla: Ja, äventyrlig är du ju!
Kerstin: Grillberget låter fint! Snart!
Emma: Nu är vi hemma och det känns bra att inte någon bebis kommit ännu. Nu gäller det bara att knipa lördag och söndag också!
Malin: Det var en redig förklaring, men väntade inte något annat från dig :) :)
Berhanu: Ja, nu är det dags med Tegelbruket igen!

Flera dagar av sol, bad och sightseeing har genomförts. Det enda som vi verkligen inte läst på före avfärd var: Vad  ska man se i Barcelona? Och dessutom i 32 gr värme. Vi använde baksidan av kartan och besökte bl a Picasso-museet, La Sagrada Familia, La Ribera (Medievel streets), La Rambla och fascinerades av alla mänskliga statyer (människor som klätt ut sig till staty och som bara rörde sig om man la pengar i en burk), La Rambla El Raval, matmarknad mm.

Hur gick nu hemfärden? Först, hur kändes den? Den kändes som en fälttågsmanöver. Vad kom vi på, på fredagen? Jo, genom Mortens inlägg om (att betala) taxi kom vi på att fråga om vi kunde beställa en som också tog cyklarna. Häpp! Och en sådan kom på lördag morgon för förflyttning till ett hotell på andra sidan Barcelona och som låg närmast flygplatsen.

Där, "by the way", träffade vi två guttar från Bergen i Norge som just anlänt för att cykla längs och i(!) Pyreneerna över till andra sidan in i Portugal. Det var de första cyklisterna med packning vi sett i Spanien (i Frankrike såg vi kanske 5 st, i Tyskland betydligt fler).

Lördagen fortsatte sedan in till Barcelona för att hämta kartonger - fanns inga att tillgå. På supermarket Carrefour inhandlades istället 10 stora plastsäckar, 40 mindre plastsäckar, 4 stora skurdukar typ "vettex" alltså tjocka (visade sig sedan vara fuktiga, indränkta med starkt doftande skurmedel...) samt tejp.

Hemkomna till hotellet gjordes sedan en provtur till flygplatsen. Vi litade inte på portierens uttalande om 1,5 km och vi ville inte att resdagen skulle bli "dagen-då-vi-körde-helt-vilse". Det blev en lyckad tur (ingen motorväg) inklusive rekognisering på flygplatsen.

Material till cykelinpackning

2006-07-16 Hem till Sverige

Flyget skulle gå 10.25. Kl 8 var vi på flygplatsen. I god tid tyckte vi. En och en halv timme senare var vi klara med inpackning, incheckning och säkerhetskontrollen. Ett gott råd, om ni ska forsla cyklar på flyg - pröva att ta av pedalerna någon dag före avresa samt införskaffa hammare o dyl att komplettera skiftnyckeln med. En pedal gick inte att få av (Kajsas, säkert p g a alla vurpor), men Ronalds hand är av.......

I takt med att stressen ökade tyckte vi att behovet av inpackning minskade. Vi hade ju stora planer för alla 50 plastsäckarna...... Men lite hann vi emballera. Sedan, vid den speciella säkerhetskontrollen, fick vi släppa ut all luft ur slangarna samt plocka av framhjulen. Inför vår "egen" säkerhetskontroll hade Kajsa slängt nagelsaxen som vi glömt lägga i packningen, bara för att konstatera att vårt handbagage innehöll det ena "farliga" cykelverktyget efter det andra, som vi också glömt att checka in. Vi fick dock, efter noga överväganden och diskuteranden från två kontrollanter, behålla cykelverktygen (Ronald påtalade skiftnyckelns bristande kapacitet). Däremot fick vi inte, efter noggrann genomgång och test, behålla cykelvajern. Vi försökte, utan framgång, säga att vi svårligen skulle kunna strypa eller binda någon med den tjocka vajern. (Med skärpet i handbagaget skulle det vara lättare).

Efter uthämtning av cyklarna på Arlanda konstaterades att ett däck spruckit, sannolikt p g a brist på luft i slangen. Gissa vilket? Jo, ni har rätt, Ronalds nya-super-duper-trippel-punkteringsfria bakdäck......


Inte ett moln på hela flygresan. Vi såg Barcelona med sitt stora kyrkogårdsberg, liksom de spikraka gatorna, Pyreneerna, Frankrike, Holland, Skagern i Danmark. Så vackert! Och också en konstig känsla att vi cyklat sträckan under några veckor - att vi tagit oss igenom alla dessa fält, städer, skogar och ett och annat berg. Lite vemodigt kändes det att det nu är över. Men så såg vi (mest Kajsa) den holländska kusten och tänkte: "Om vi tar bilen till norra Holland så kan vi cykla en runda på sådär en 120 mil, 40 mil i veckan, på 3 veckor och då kanske man kan nå Normandie innan man vänder......

Inpackad cykel