Vandring i Apulien, Italien jun-17

På väg till fyren Punta Palascia andra vandringsdagen.

Planeringen av resan

Vi har tidigare vandrat på egen hand på kanarieöar samt på fastlandet i Spanien - med köpt ”paket” med bokade boenden, taxitransfers, bagagetransporter, vissa middagar etc. Nu ville vi kombinera vandring med sol och bad och hittade då en vandring hos Travl.se i allra sydligaste delen av Italien – på ”klacken”, egentligen längs ”sulan på klacken”, i Puglia eller kanske mer känt som Apulien. Flyget bokade vi själva. Nu blev det Ryanair till Brindisi från Skavsta. Kartor och 60 sid anvisningar kom på posten och fanns oss tillhanda på första hotellet.

2017-06-01 Täby – Skavsta

Trevligt hotell i Skavsta.

Vårt flyg skulle gå jättetidigt nästa morgon, varför vi åkte till Skavsta redan dagen före. Flygbuss till Skavsta och checkade in på hotellet vid 15-tiden. Blev förvånade att det var ett så fint och trevligt hotell.  Genomtänkt i varje detalj👍. 75 m till flyget. Modernt! Trevlig, stor foajé. 810 kr för en natt inkl frukost kl 4 i morgon bitti. Vi åt även middag på hotellet.

2017-06-02 Skavsta - Otranto

Här går vi vår långa väg genom Lecce till busstationen - allt för att inte behöva ta taxi.

Upp 3:30. Frukost vid 4 och incheckning 4:45. 6:30 gick planet – spot on. Där är Ryanair bra. Snabbt gick det, knappa tre timmar. Vi hade noggrant googlat upp våra olika alternativ för att ta oss till Otranto där vandringen skulle starta. Så planenligt tog vi taxi direkt till stationen i Brindisi för att sedan ta tåget till Lecce och därefter buss till Otranto. Taxichauffören försökte övertyga oss att ta taxi hela vägen till Otranto för 80€ (mot 20€ till stationen). Jag sa nej eftersom vi redan köpt tågbiljetter för 56 kr till Lecce. Chauffören sa någonting mer om trafiken, men det förstod jag inte och Ronald ägnade sig mer åt att kolla ut genom fönstret och låta mig sköta affärerna. Så här i efterhand kan man säga att vi skulle tagit de 80€ och taxi hela vägen till Otranto…..

Ty…..först var tåget försenat p g a någon helgdag som vi inte förstod och då insåg vi att vi skulle missa bussförbindelsen i Lecce. Vidare låg busstationen inte vid tågstationen där man kunde förvänta sig att den låg. Men vi lät oss inte lamslås utan tog våra kappsäckar och rullade dem genom HELA Lecce till Cityterminalen. Där var det ingen ordning på bussarna. Vi kom dit 12:15 och första buss skulle gå 14:50 – eventuellt😥 Efter en kort stunds funderande tog vi en taxi för 75€. Hellre komma fram i tid än sitta på busstationen i nästan tre timmar.

I Otranto var det jättemycket folk. Vi var förvånade. Det var ju tidigt på säsongen, så vad gjorde alla människorna här? Bodde de här? Hade de gått tidigt från sina arbeten – det var ju fredag? Vi gick runt i staden och längs stranden. På kvällen åt vi dyrt (600 kr tycker vi är dyrt!) på en trevlig restaurang. Nu ännu mer folk i farten. Det visade sig vara Italiens nationaldag! Noll koll! Säkert detta som taxichauffören tidigare försökte säga🙃.

Vy från strandpromenaden i Otranto.

2017-06-03 Otranto - rundvandring

7,7 km     Gångtid  1:50 tim   Stopptid 0:40 tim    Medelhastighet 4,2 km/tim

Vi gick ut vid 10-tiden för resans första vandring. Vi hade med oss dagens anvisningar (endast 12 noteringar om vägval denna första dag) och karta. Vi hade köpt lite lunch som vi åt halvvägs. Enkel, vacker vandring längs Idro rivers dalgång, precis utanför Otranto. Bra uppmjukning inför kommande vandringar.

På eftermiddagen gick vi ner till stranden. Badade, solade och läste. På kvällen gick vi ut igen och konstaterade att det var fortsatt många nationaldagsfirande personer ute. Vid 21-tiden började dessutom finalen i Champions Leage med Juventos mot Real Madrid. Vi såg starten vid en storbildsskärm på strandpromenaden bland många andra. Hem och packade.

Dagens vandring på fina vägar och stigar.

2017-06-04 Otranto – Porto Badisco

Steniga stigar nära det vackra blåa havet.

13,7 km     Gångtid  4:10 tim   Stopptid 1:50 tim    Medelhastighet 3,3 km/tim

Upp vid 7. Intog en god och riklig frukost. Vi kom iväg vid 9 och då hade vi redan handlat lunchen. Ut mot hamnpiren och sedan direkt längs den klippiga kusten. Jättevackert! 26 gr värme när vi började och som mest 34 gr. Kom till badplats där vi rastade. Sedan lunch på klippiga stenar efter ytterligare några km. Rutten följde sedan en mycket smal stig i flera km till fyren Punta Palascia Lighthouse – den mest östra punkten av Italien. Där fikade vi och drack MYCKET ”aqua con gaz”.

Vägen ledde oss upp på en asfalterad väg och senare ner till havet igen. Lite trickigt att veta om vi var rätt. Stigarna var diffusa här på den hedliknande marken. Hett. Ingen skugga så långt ögat nådde.

Så småningom kom vi till tjusiga Masseria Panareo i ensamt majestät på ”stäppen”.  Ett stort ”rural” hotell/b&b med vacker pool som vi badade i och solade vid. Middag vid 19:30. Fyra-rätter. Melon, risotto, oxrullader mm. Flådigt värre. Vi fick verkligen skärpa oss och äta fint och prata tyst och försynt som övriga gäster🤩. Som helhet ett av de finare, om inte det finaste hotellet vi bott på.

Stigen mot fyren - Italiens östligaste punkt.

Vacker terras på Masseria Panareo, vårt boende efter andra vandringsdagen.

2017-06-05 Porto Badisco/M Panareo – Santa Cesarea Terme

Badplatsen i Porto badisco.

15,1 km     Gångtid  4:10 tim   Stopptid 1:40 tim    Medelhastighet 3,6 km/tim

Dagens vandring startade med att vi BARA skulle gå in till byn Porto Badisco på småvägar genom stora odlade fält….. men det var lättare sagt än gjort. Vi gick fel vid första anvisningen. Det stod ju ”asfaltväg” (på engelska). Det borde vi ha sett och då förstått att vi INTE skulle in i en åker. Spenderade 45 min bara genom att kolla längs alla hörnen på åkern om det ”ändå inte gick en stig där”. Men nej! Vi fick gå tillbaka till Masserian och börja om på nytt och verkligen läsa anvisningarna (31 väganvisningar idag) (bra lärdom till kommande dagar). Vi kom rätt till slut – in till Porto B. Åt glass vid badplatsen. Köpte smörgåsar på en bar. Gick sedan nära kusten på små, knappt synliga stigar. Såg flera s k ”pagliaris”, fåraherdars boenden (tog också lång tid innan vi förstod vad pagliaris betydde – bra att slå upp sådana saker FÖRE avfärd👍). Kom upp på en platå, gick över stora fält, små stigar.

Så kom vi till Santa Cesarea Terme och Grand Hotel Mediterraneo. Vi bytte om direkt och gick ner till ett spa/terminalbad/svavelpool. Badade eller rättare sagt flöt omkring i svavelvattnet som skulle vara hälsosamt för det mesta av krämpor🙂. På kvällen gick vi ut på stan där det mesta var stängt (måndag kväll men tidigt på säsongen). Så det blev middag på hotellet – lax och dessert.

Nötpaus i stark hetta sisådär 34 gr.

Vy mot "den stora gatan" i Cesarea Terme

2017-06-06 Santa Cesarea Terme - Marittima

Stenig stig på vägen till Acquaviva och Marittima.

13,0km     Gångtid  3:45 tim   Stopptid 1:35 tim    Medelhastighet 3,5 km/tim

Frukost 7:45. Kom iväg en kvart över nio. Vi hade köpt vatten före dess. Vi gick upp hela vägen som vi igår hade gått ner och gick sedan högt ovanför Cesarea Terme. Över stora fält. Enkel vandring. In till byn/staden Castro. Köpte lunch-mat och satte oss på en bänk på stora torget. Härlig utsikt över hela kusten och vi kunde se där vi hade varit för flera dagar sedan.

Vägen följde sedan gammal mur och brant ner mot stadens hamn. Vi gick sedan längs den klippiga kusten på en mycket stenig stig som dessutom var svår att se hur den gick. Fram till mycket vackra badviken Acquaviva cave. Här tog vi paus. 2 km brant uppför till Marittima och till vårt B&B Palazzo Vecchio. Ett pampigt ställe. Rummet var fint och omgjort. Vårt rum hade sovrummet som på ett loft så det blev till att springa upp och ner för trappen till badrum och ”salongen”. Vilade ut vid poolen som var lite ruffig. Här hade man nog inte hunnit med i renoveringen av detta stora och gamla palats.

På kvällen gick vi ut på ”stan” som var alldeles öde. Genom att i smyg följa efter två damer som tycktes ha varit här längre än vi så lyckades vi hitta en restaurang. Det blev tomatsallad och pizza.

Utsikt "bakåt". Längs hela kuststräckan som man ser på bilden har vi gått.

Vackra Acquavive - på väg till Marittima.

2017-06-07 Marittima – Marina Serra

Dagens vandring genom många och stora olivlundar.

15,4 km     Gångtid  4:15 tim   Stopptid 2:00 tim    Medelhastighet 3,6 km/tim

Intog frukost i stor sal på B&B. Vi hade före dess varit och handlat mat till lunchen. Kom iväg vid halv tio. Vandringen gick nu mer i inlandet bl a genom stora fält med olivträd. Till och från träffade vi på två holländska damer som var de damer vi följde efter i går till restaurangen. Två äldre systrar, mycket pimpinetta med ALLT (skulle det visa sig) i sina magväskor (vi bar ju rejäla dagtursäckar…).

Vindlande stigar och vägar ner till Tricase Porto. Där blev det fika, glass och bad. Ytterligare 3,2 km till Marina Serra. Framme vid B&B Il Refugio dei Lavaturi vid halv fyra. Bytte om direkt och gick ner till ett fantastiskt klippbad. Formationer i klipporna bildade som en inomhavspool. Svårt att ta sig i och upp. Jag, Kajsa, hade badskor, annars hade jag inte kommit någonstans😮.

På kvällen fick vi god hemmajord, vegetarisk middag av ägarinnan till B&B som berättade om sina odlingar och vad vi åt. Allt i sällskap av de glada holländska systrarna🙂.

Vägen går vidare mot Tricase Porto.

Hamnen i Tricase Porto där vi också kunde ta ett lunchbad lite bredvid.

Läckert klippbad i Marina Serra.
Läckert klippbad i Marina Serra.

Läckert klippbad i Marina Serra.


Läckert klippbad i Marina Serra.

2017-06-08 Marina Serra - Lecce

Sista vandringsdagen.

14,9 km     Gångtid  4:25 tim   Stopptid 2:15 tim    Medelhastighet 3,4 km/tim

En varm och vacker vandring mot Gagliano del Capo där vi skulle hämta upp vårt bagage och sedan ta tåget till Lecce. Dagens höjdpunkt blev ett klippbad vid Ciolo bridge. Vi kom ner till stranden via en trappa från bron som gick över badet. Det sägs att folk hoppar från bron ner i vattnet, men det tyckte vi lät riskabelt eftersom det inte var så djupt där. Badskorna på igen för mig och Ronalds fasta hand hjälpte till så att jag över huvudtaget kom i respektive upp. Ett härligt sista dopp inför avslutningen på resan.

Vandringen fortsatte uppåt, genom Ciolos dalgång och sedan fram till Gagliano. Tågstation låg längst bort i staden. Vi fick vänta ett tag på vårt tåg. Vi hann näst intill tömma godis- och kaffeautomaten. Tåget tog ca 1,5-2 tim till Lecce. Grand Hotel di Lecce låg bara ett kvarter från stationen. Stort, fint rum. Ut på stan för middag och sen god natt. Tidig avfärd i morgon.

Utsikt halvvägs sista vandringsdagen. Så långt man kan se och mer därtill har vi gått längs kusten.

Vi närmar oss dagen höjdpunkt - Ciolo bridge.
Vi närmar oss dagen höjdpunkt - Ciolo bridge.
Ciolos badplats. Se bron ovan.
Ciolos badplats. Se bron ovan.
Ronald i badet.
Ronald i badet.

2017-06-09 Lecce – Täby och Sammanfattning

Anvisningarna var tydliga, men man får inte missa någon punkt. OCH kombinera med karta!!

Nu hade vi varit smarta och beställt taxi till hotellet för transport till flygplatsen, så vi slapp krångla med tåg eller buss🙂.

Vi är mycket nöjda med vår vandring: Mycket vackra vyer längs havet och genomgående fina boenden. Alla bokningar, anvisningar och kartor fungerade mycket bra. Bara vilse några få gånger😙. Lite ovant dock för oss att inte gå ”i bergen” utan mera "platt". Vissa stigar var mycket steniga/klippiga. Vi trodde vi skulle kunna gå i trekking-gympa-skor men det kan vi inte rekommendera. Vi är glada att vi tog kängorna – annars hade vi nog vrickat fötterna både en och två gånger. Totalt ger vi den här vandringen en 6:a av 10. STORT plus dock för sol och spännande bad vid fantastiska klippformationer🙂.

Tack och hej från Ronald och Kajsa! 72 resp 65 år vid den här tiden. Börjar bli lite lata när vi då och då skippar de stora ryggsäckarna...:)